Hjälmen är en billig försäkring mot huvudskador, särskilt om du är nybörjare på långfärdsskridskor. Skidhjälmar upplevs för tunga – välj hellre en cykel- eller klätterhjälm. Är du nybörjare kan det även vara bra med armbågsskydd och knäskydd.
Med ispiken bedömer du isens tjocklek och kvalitet för att veta var det är säkert att åka, särskilt när du utforskar nya områden eller is som nyss fryst på. Åker du på en plogad isbana i -20°C behöver du dock ingen ispik.
Ispiken fungerar även som en stav att staka med för att få upp fart och hålla balansen. Bland de olika pikar som finns brukar dubbelpikar vara bäst för att hålla balansen. Längden på din ispik ska vara mellan armhåla och armbåge. Tänk på att skidstavar inte ersätter ispik, eftersom skidstaven inte är lika styv och spetsen inte klarar att pika isen.
Isdubbarna är din räddning om du går igenom isen. Därför ska du ha dem lättillgängliga runt halsen, men de får inte dingla så du riskerar att skada dig om du ramlar. Med de flesta isdubbar följer en visselpipa som du kan blåsa i för att påkalla uppmärksamhet om du ramlar i.
I ryggsäcken förvarar du utrustning, ett ombyte med jacka och byxor (vattentätt packat högst upp i väskan), din telefon i vattentät fodral och matsäck. Det fiffiga med ryggsäcken är att den även fungerar som en flytväst. Använd grenremmen så att du flyter med ryggsäcken. Den ger dessutom stötdämpning om du ramlar bakåt på isen. Bär ryggsäcken tight och lågt för att få optimal balans, och packa det tyngsta längst ner och närmast kroppen.
Livlinan eller räddningslinan används för att rädda någon som gått igenom isen. Den kastas ut till personen i vattnet, hen säkrar den med hjälp av sin karbinhake i brösthöjd och sedan kan hen dras upp.
Livlinan ska placeras lättillgänglig på ryggsäckens utsida, och den lösa änden fäster du med ett förlängningsband i ryggsäckens midjebälte. I axelhöjd på framsidan, mitt på förlängningsbandet, fäster du karbinhaken.
Ha med dig telefonen om olyckan är framme. Förvara den i ett vattentätt fodral högt upp, så är risken inte lika stor att den vattenskadas. Tänk på att kalla temperaturer kan dra ner batteritiden. Förvara därför telefonen nära kroppen så att den håller värmen, och ha gärna med en powerbank i vattentätt fodral.